η εικόνα προωθεί στην αφίσα του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ

Blog

Διατροφή και «καλή» εγκεφαλική λειτουργία

Διατροφή και «καλή» εγκεφαλική λειτουργία

Διατροφή και «καλή» εγκεφαλική λειτουργία

Ο εγκέφαλός μας αποτελεί ένα σύστημα που δουλεύει συνεχώς φροντίζοντας όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα μας τις συμπεριφορές μας, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ανάγκες του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι μεγάλες. Η διατροφή μας επιδρά στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας τη λειτουργία του, τη διάθεσή μας και την πνευματική μας απόδοση.

Κάθε κύτταρο του σώματος σχηματίζει ορισμένες από τις πρώτες ύλες που χρειάζεται με χημικές αντιδράσεις, μετατρέποντας ουσίες πότε παρέχονται από τη διατροφή σε άλλες που του είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Κάθε νευρώνας συνθέτει τους νευροδιαβιβαστές του από πρόδρομα μόρια πού προέρχονται από την τροφή που καταναλώνουμε και φτάνουν στο κύτταρο μέσω του κυκλοφοριακού μας συστήματος.

Οι νευρώνες εξασφαλίζουν τη θρέψη τους αποκλειστικά από τη γλυκόζη, ένα απλό σάκχαρο.υπό κανονικές συνθήκες ο εγκέφαλος διατηρεί σχετικά σταθερό το επίπεδο κάθε νευροδιαβιβαστή ακόμα και σε περιόδους νηστείας. Αν υπάρχει τη διατροφή υψηλή ή χαμηλή συγκέντρωση των απαραίτητων για τη σύνθεση ενός συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή, πρόδρομων μουσείων,ο εγκέφαλος μπορεί να συνθέσει μία κάπως μεγαλύτερη ή μικρότερη από τη συνήθη ποσότητα του νευροδιαβιβαστή αυτού.

Η βιταμίνη που θεωρείται απαραίτητη στους νευρώνες για να αξιοποιήσουν την κύρια πηγή ενέργειας τους είναι η Β1 η θειαμίνη. Για τους νευρώνες που εξαρτώνται θρεπτικά αποκλειστικά από τη γλυκόζη μία βραχυχρόνια έλλειψη γλυκόζης σπάνια αποτελεί πρόβλημα. Το ήπαρ μπορεί να μετατρέψει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη σε γλυκόζη, Με αποτέλεσμα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα να είναι σχεδόν πάντα επαρκεί για τις ανάγκες του εγκεφάλου. Η αδυναμία χρησιμοποίησης της γλυκόζης μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.για να χρησιμοποιήσει το σώμα τη γλυκόζη χρειάζεται τη βιταμίνη Β1, τη θειαμίνη.

Αν η διατροφή ενός ατόμου είναι φτωχή σε θειαμίνη για αρκετές εβδομάδες οι νευρώνες του θα εμφανίσουν αυξημένη δυσκολία στη χρησιμοποίηση της γλυκόζης. Υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης Β1 στα εξωτερικά στρώματα και στα φύτρα των δημητριακών, καθώς και στη μαγιά, το βόειο και χοιρινό κρέας, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, τους καρπούς ολικής άλεσης και τα όσπρια. Άλλες τροφές που την περιέχουν είναι το κουνουπίδι, το μαρούλι, το σπανάκι, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα πορτοκάλια, τα αυγά, οι πατάτες, τα σπαράγγια,  και η μελάσα.

Τα δημητριακά πρωινού και τα προϊόντα που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι ή λευκό ρύζι μπορούν να εμπλουτιστούν με βιταμίνη Β. Το ζέσταμα, το μαγείρεμα και η επεξεργασία των τροφίμων, καθώς και το βράσιμό τους στο νερό, καταστρέφουν τη θειαμίνη επειδή είναι υδατοδιαλυτή. Η μακροχρόνια ψύξη την καταστρέφει επίσης. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται συνεχή τροφοδότηση με βιταμίνη Β1, επειδή δεν αποθηκεύεται στο σώμα. Τα άτομα με κακή ή ελλειπή διατροφή βρίσκονται σε κίνδυνο ανεπάρκειας θειαμίνης. Επίσης, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να έχουν ανεπάρκεια, καθώς δεν απορροφούν τη θειαμίνη από το φαγητό τους..

Η ακετυλοχολίνη συντίθεται από τη χολίνη που υπάρχει σε αφθονία στο κουνουπίδι και το γάλα. Επίσης το σώμα μπορεί να παρασκευάσει χολίνη από τη λεκιθίνη, ένα συστατικό του κρόκου των αυγών, του συκωτιού, της σόγιας, του βουτύρου, των φυστικιών και άλλων τροφών. Τα αμινοξέα φαινυλαλανίνη και τυροσίνη, συστατικά των περισσότερων πρωτεϊνών είναι πρόδρομη της ντοπαμίνης, της νορεπινεφρίνης και της επινεφρίνης. Το αμινοξύ τρυπτοφάνη είναι η Πρόδρομος της σεροτονίνης ουσία και ένα ειδικό σύστημα μεταφοράς του επιτρέπει να διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Η τρυπτοφάνη μοιράζεται αυτό το σύστημα μεταφοράς με διάφορα άλλα αμινοξέα που σχεδόν πάντα υπάρχουν σε μεγαλύτερη ποσότητα στη διατροφή. Ύστερα από ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες γεύμα το επίπεδο της τρυπτοφάνης που φτάνει στον εγκέφαλο μπορεί να είναι χαμηλό λόγω του ανταγωνισμού με άλλα αμινοξέα. Ένας τρόπος για να αυξήσουμε την τρυπτοφάνη που φτάνει στον εγκέφαλο είναι να τρώμε υδατάνθρακες μαζί με τις πρωτεΐνες. Οι υδατάνθρακες αυξάνουν την απελευθέρωση της ορμόνης ινσουλίνης, η όποια επάγει την απόσυρση μιας σειράς ανταγωνιστών προς την τρυπτοφάνη αμινοξέων από την κυκλοφορία, διευκολύνοντας την είσοδο τους σε κύτταρα όλου του σώματος.με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζει τρυπτοφάνη και διευκολύνεται η είσοδός της στον εγκέφαλο.

Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email: autosinidisia@gmail.com ή στα τηλέφωνα του γραφείου μας 27215 51720.

Με εκτίμηση
Αριστομένης Νικολόπουλος
Ψυχολόγος & Επαγγελματικός Σύμβουλος

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα οριστεί σε "επιτρέπει cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Αποδοχή" παρακάτω, στη συνέχεια, σας ζητάμε να ακολουθήσετε αυτό.

Close